Cada vegada més, els autònoms que treballen per compte d’altres es pregunten si són autònoms dependents, falsos autònoms o realment haurien d’estar enquadrats al Règim General. Per aquest motiu, us adjuntem una explicació de les principals característiques d’aquestes formes de treball.
L’autònom
L’empresari individual o treballador autònom és la persona física que:
a) Realitza en nom propi una activitat econòmica amb finalitat de lucre.
b) La fa de forma habitual, personal, directa i per compte propi.
c) Ho fa fora de l’àmbit de direcció i organització d’una altra persona.
d) Té el control total de l’empresa, és qui dirigeix la gestió.
e) Disposa dels seus mitjans de producció.
f) Pot tenir o no treballadors.
En aquests casos, l’activitat empresarial adopta el nom de la persona física titular del negoci, tot i que també és possible actuar amb un nom comercial. És una de les formes més freqüents de creació d’empresa i la que s’associa amb l’autoocupació, ja que el propietari de l’empresa és alhora treballador en la mateixa, independentment de l’activitat que desenvolupi i del tipus de treball que realitzi.
L’autònom TRADE (treballador autònom econòmicament dependent)
El Treballador Autònom Econòmicament Dependent (TRADE) és aquell que presenta una dependència rellevant pel que fa a un sol client. Les principals característiques són:
a) Treballa per a un client principal, la remuneració del qual constitueix almenys el 75% dels seus ingressos.
b) Disposa dels seus mitjans de producció i de material propi necessari per a l’exercici de l’activitat i independents dels del client.
c) La relació amb el client es pauta en un contracte de treball que estableix una sèrie de condicions, entre elles: la remuneració per les tasques a fer, les pauses de treball, la durada del contracte, la forma en què es donarà per extingida la relació i la indemnització en cas d’incompliment per qualsevol de les dues parts.
d) Desenvolupa la seva activitat amb criteris organitzatius propis, sense perjudici de les indicacions tècniques que pugui rebre del client.
e) No pot tenir al seu càrrec treballadors per compte d’altri ni contractar o subcontractar part o tota l’activitat amb tercers.
f) No pot realitzar un treball igual al de la resta de treballadors contractats pel client.
i) Percep una contraprestació econòmica en funció del resultat de la seva activitat, d’acord amb allò pactat amb el client i assumint-ne risc.
J) No pot ser titular d’un establiment o local comercial o industrial o oficina obert al públic.
El Fals autònom
El fals autònom és aquell treballador que sí que està contractat per una empresa, però que en canvi realitza la seva activitat assumint-ne els costos i sense la protecció dels seus drets laborals. Les principals característiques són:
a) Exerceix l’activitat de la mateixa manera que la resta de treballadors per compte de client però sense comptar amb els drets dels treballadors en plantilla com les vacances o el dret a una indemnització en cas que l’empresa posi fi al contracte de manera improcedent.
b) Utilitza els recursos de l’empresa per a la qual treballa per fer la feina.
c) Està subjecte a les directrius de l’empresari.
d) L’empresa és la que posa preu a la feina del fals autònom i no al revés com en el cas del treballador autònom dependent.
És a dir, un fals autònom és el que té un contracte mercantil, però l’empresa li proporciona el telèfon, els mitjans de producció o ocupa un lloc físic dins de la companyia, realitza les mateixes tasques que els seus companys de plantilla, li marquen un horari laboral i no té llibertat d’actuació.
La contractació de falsos autònoms és un frau de llei, ja que es cerca evitar els costos laborals i de qualsevol tipus, i amb la nova Llei Orgànica 14/2022, de 22 de desembre s’inclou com a pràctica delictiva, sancionable amb una multa i havent de cotitzar les diferències salarials.
Diferències entre l’autònom TRADE i el fals autònom La clau de la diferència entre aquests tipus d’autònom no està en si la majoria dels ingressos provenen d’un sol pagador, sinó en la forma de realitzar el seu treball, en la seva llibertat
d’organització i en l’ús dels seus propis mitjans per fer-ho.
La principal diferència és que el TRADE treballa sota els seus propis medis d’organització i, encara que és econòmicament dependent d’un salari pactat, disposa de mitjans de producció propis i assumeix els seus propis riscos.
El fals autònom, en canvi, treballa sota una dependència exclusiva del client, amb un horari que decideix aquest i la seva retribució queda fixada com si fos un contracte laboral, cosa que a la pràctica l’acosta a la figura del treballador per compte aliè.
Conclusió
Partint de que un fals autònom és una pràctica delictiva, quan un autònom decideix treballar bàsicament per un sol client, la qüestió és si realment ha de ser un autònom econòmicament dependent o bé hauria d’estar enquadrat al Règim General de la Seguretat Social en funció de com realitzi el seu treball.
ASSESSORIA PARELLADA,
Comentaris recents